Klokkenluidersbeleid

Elke persoon die, in een werkgerelateerde context, binnen GDW inbreuken vaststelt zoals opgenomen in punt 1,2 en 3 hieronder kan hiervan melding maken via het door GDW opgezette intern meldpunt (hierna: de melder). Voor zover deze melding te goeder trouw gebeurt, is de melder beschermd tegen represailles.

Deze bescherming geldt eveneens voor facilitators en derden die verbonden zijn met de melder en die het slachtoffer kunnen worden van represailles in een werkgerelateerde context. Onder te goeder trouw verstaan we dat:

de melder gegronde redenen had om aan te nemen dat de gemelde informatie over inbreuken op het moment van de melding juist was en dat die informatie binnen het toepassingsgebied van deze wet viel (wordt beoordeeld ten overstaan van een persoon die zich in een vergelijkbare situatie bevindt en over vergelijkbare kennis beschikt)

de melder op de hoogte is dat die gemelde informatie binnen het toepassingsgebied van de klokkenluiderswet valt. Dit wordt beoordeeld ten overstaan van een persoon die zich in een vergelijkbare situatie bevindt en over vergelijkbare kennis beschikt;

de melder de informatie intern of extern meldt.

In toepassing van de regelgeving over de omzetting van de klokkenluiderswetgeving worden volgende inbreuken
geviseerd:

1. Inbreuken die betrekking hebben op de volgende gebieden:

    • overheidsopdrachten;
    • financiële diensten,
    • producten en markten, voorkoming van witwassen van geld en
      terrorismefinanciering;
    • productveiligheid en productconformiteit;
    • veiligheid van het vervoer;
    • bescherming van het milieu;
    • stralingsbescherming en nucleaire veiligheid;
    • veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, diergezondheid en dierenwelzijn;
    • volksgezondheid;
    • consumentenbescherming;
    • bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens en beveiliging van
      netwerken en informatiesystemen;
    • bestrijding van belastingfraude;
    • sociale fraudebestrijding.

2. Inbreuken waardoor de financiële belangen van de Unie als bedoeld in artikel 325 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en nader toegelicht in relevante Uniemaatregelen en, indien van toepassing, in de nationale uitvoeringsbepalingen, worden geschaad;

3. Inbreuken in verband met de interne markt, als bedoeld in artikel 26, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met inbegrip van inbreuken op de Unieregels inzake mededinging en staatssteun.

De meldingen in overeenstemming met de klokkenluiderswetgeving kunnen via drie kanalen gebeuren:

1. Intern kanaal:

Melders dienen zoveel mogelijk de hiertoe voorziene interne meldingskanalen te gebruiken. Deze interne kanalen hebben als doel inbreuken op de hierboven geschetste gebieden binnen de organisatie op te sporen en te verhelpen. Een melding doen kan schriftelijk gebeuren via incident@gdwtowbars.com.

2. Extern kanaal:

Melders kunnen ook gebruikmaken van een extern kanaal dat door de overheid wordt opgezet. Een klacht indienen kan dan bij de Federale Ombudsman en de sectorale instanties (zoals de FSMA, de NBB, het FAVV, het FANC of de Gegevensbeschermingsautoriteit).

3. Pers of andere vormen van openbaarmaking:

Wanneer een interne of externe melding niet tot passende actie leidt, er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat er sprake is van onmiddellijk gevaar voor het openbaar belang, of dat er een risico op vergelding of het vernietigen van bewijsmateriaal bestaat.

Sancties bij misbruiken:

Werknemers die bewust valse meldingen doen, al dan niet met het oogmerk om te schaden, kunnen hiervoor gesanctioneerd worden.